Tóth Krisztina Denevér című darabja a New Adelphi Studio Theatre színpadán

Tóth Krisztina Denevér című darabja a New Adelphi Studio Theatre színpadán

A nagy-britanniai Salfordban Dr. Szilvi Naray-Davey fordításában és rendezésében idén szeptemberben mutatták be a New Adelphi Studio Theatre színpadán Tóth Krisztina Denevér című darabját.

A sötét humorú darab egy óvodában játszódik, ahol az események egy eltűnt gumidenevér körül kialakuló nyomozásból indulnak ki, és vesznek nagyon gyorsan ijesztő fordulatokat.

„Engem akkoriban a kommunikációképtelenség foglalkoztatott. Hogy erről hogyan lehetne írni. Persze, tudjuk, az ember nem úgy kezd el írni valamit, hogy egy alapprobléma foglalkoztatja, én legalábbis nem, ennél ötletszerűbben és érzékibben működik a dolog. Szóval, nem egy elméleti kérdés kibontását terveztem, hanem azon töprengtem, hogyan írjak erről az agresszív siketségről. Az óvodában kevés interakcióra van lehetőség, de mindenki inkább csak fantáziál, gondol valamit a folyosón felbukkanó szülőkről, ami kicsit hasonlít az online térben zajló kommunikációra. Csak egy apró szegmensét látjuk a másik életének, és ezt egészítjük ki a képzeletünkkel – mindenfélét gondolunk arról, hogy a másik ember hogyan is él.”

(Tóth Krisztina / Részlet a Litera – Az irodalmi portál szeptember 12-i összefoglalójából)