Magashegyi Underground feat. Beck Zoli – Beszélek

Magashegyi Underground feat. Beck Zoli – Beszélek

Különleges, a szó szoros értelmében költői szövegvideóval jelentkezik a Magashegyi Underground. A dal és a hozzá készült vizuális anyag sok szempontból rendhagyó: a Magashegyi Underground kreatív műhelyének legtöbb alkotói forrást egyesítő dala. Fűrész Gábor gitáros Tóth Krisztina versére írta meg ezt a merengő-lebegő dalt, amelyben ismét hallhatjuk a Beck Zolit, a 30Y énekesét, aki sokadszor mutatja meg, milyen izgalmas és szuggesztív előadói párost alkot Bocskor Bíborkával. A dal hangzását – amelyért ismét a zenekar belső producere”, Toldi Miklós a felelős – erősen meghatározza a Subicz Gábor által hangszerelt vonósötös, amelyeket ezúttal is a Heureka Pop Orchestra tagjai szólaltattak meg. A dalhoz tartozó szövegvideó pedig egy utazás az elmúlt hónapok elnéptelenedett Budapestjére, amely egyszerre ismerős és ismeretlen, szomorú de mégis békés. 

A videó linkje: https://youtu.be/A_iG_aR0Sss

Az új Magashegyi szám egyben Tóth Krisztina szövegeire íródott, „Titkos életem” című új albumuk előfutára is. Akik követték a zenekar pályafutását, tudják: a csapat irodalmi kötődése nem új keletű. „Már gyermekkoromban megragadta képzeletem a zene, a mozgás és az irodalom, mint kommunikációs formák.” – nyilatkozta Bíborka – „Nagyon szép szenvedélyes helyekre vitt el, ahol kibomlott bennem minden szorongás, szépség, keserűség, öröm. Úgy éltem meg az olvasásaimat mintha egy sajátos moziba kerültem volna, ahol valahogyan levethettem ezeket az érzéseket és megismerve továbbléphettem, új felületeimen. Tóth Krisztina egyik versét már több, mint 10 éve énekeltem Péter Ogi barátommal, nagyon szép repülés volt, aztán már a korai Magashegyi dalparkjába is bekerült Szabó T. Anna, Parti Nagy Lajos és Závada Péter szöveg is. Úgy néz ki, organikusan maradt meg a zenekar életében ez az út, most pedig mint egy asszociációs sorozatban, néhány dalban Beck Zoli vendégszereplésével folytatjuk azt a közös világot, amit hajdan az Árnyékokkal elkezdtünk, az út végének anyagi formája pedig tervezetten egy Magashegyi Tóth Krisztina bakelit lemez lesz, a Titkos Életem.”

„A dal az emlékezésről szól.” – mesélt a Beszélekről Fűrész Gábor, a zenekar gitárosa és a dal szerzője – „Azokról a szeretteinkről, akik már nincsenek közöttünk, de az álmainkban mégis halljuk a hangjukat, úgy érezzük, mintha beszélnének hozzánk. Egy misztikus vagy enigmatikus szöveg, mégis az élet egy olyan részét írja le, ami mindannyiunknak ismerős, közös mindannyiunkban.”

„Tóth Kriszta szövegei nagyon gyakran találnak el.” – beszélt a szöveghez való viszonyáról Beck Zoli. – „A prózák, mint amilyen a Pixel, vagy a legutóbbi: a Fehér farkas néhány novellája, sűrűn írt emberi sorsa. És a verseké is – éppen ezé, mondjuk. Azt kellene mondanom talán, hogy nehéz volt elénekelni, a szövegen belülről megszólalni. De ez nem volna igaz, mert ez – a Tóth Krisztáé – a bennem megszólaló hang.”

És mit gondol a műről és a közös munkáról, a vers szerzője? „Bocskor Bíborkával egy olyan összejövetelen ismerkedtünk meg, ahol a házigazda, Barabási Albert László kérésére mindketten felléptünk.” – mesélt az első találkozásról Krisztina – „Később Bíborka keresett meg az ötlettel, hogy a zenekar feldolgozná néhány versemet. Ebből a néhányból aztán egy egész nagy anyag kerekedett. Nagyon szeretem, ahogy a szöveghez viszonyulnak: érzékenyen, végtelen szabadsággal. Azt hiszem, az egész zenekarra ez a levegős szabadság jellemző. Nem igazodnak divatokhoz, elvárásokhoz, és bár a korábbi felvételeket hallgatva jól látszik, hogy változnak, de mégis önazonosak és őszinték maradnak. El vagyok ragadtatva attól, ami született! Tavaly, amikor ott voltam az Akváriumban a Titkos Életem koncerten, úgy éreztem, a lehető legjobb, ami ezekkel a versekkel történhetett, az ez. A Magashegyi varázsporával meghintve új fényt, új ragyogást kaptak! És így olyan emberekhez is eljutnak, akik egyébként nem feltétlenül olvasnak kortárs irodalmat. Meglepő, izgalmas, bátor, egyszerre érzelmes és vagány dalok születtek. Igazi csoda! Hálás vagyok mindenkinek, aki részt vett ebben az alkotómunkában, hiszen a legtöbb vers hosszú évekkel ezelőtt megszületett, megjelent egy könyvben, most pedig új életre kel, száll, szárnyal, és remélem, rengeteg embernek okoz majd örömet.”