AZ ELKÖTELEZETT KÖLTÉSZET, avagy a költő mint ellenzéki figura

AZ ELKÖTELEZETT KÖLTÉSZET, avagy a költő mint ellenzéki figura

Október 25. péntek, 18.00
Francia Intézet, I. em., színházterem

Hagyományos értelmezése szerint a költészet egy esztétikai és formai kifejezésmód, mégsem tudja teljességgel kivonni magát a politika alól, amellyel igen bonyolult a kapcsolata. Versek íródnak meggyőződésből, hevületből, egyben azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az olvasó is ébredjen végre öntudatra, de olyan költészet is van, amely ennek épp az ellenkezőjét kívánja elérni. Mit mond el a kortárs költészet a világ jelen helyzetéről? Mit szól a költő ahhoz a szerephez, amelyet ráaggatnak?

A meghívott magyar és francia költők ezt a témát igyekeznek körüljárni a felolvasásokkal színesített kerekasztal-beszélgetésen.

Résztvevők: TÓTH KRISZTINA (költő, író, műfordító), Imreh András (költő, író, műfordító), Kemény Zsófia (slammer, költő, író), Müller Péter Sziámi (költő, énekes), Frédérique Soumagne (költő, író) és Charles Pennequin (költő).

La poésie faite politique, ou la voix du poète comme figure d’opposition
Vendredi 25 octobre 2019, 18h00
Institut français, amphithéâtre

Au-delà des considérations traditionnelles la plaçant comme expression esthétique et formelle, la poésie a tissé des relations complexes avec la politique. Dans ce cadre de pensée, le poète est sommé de « prendre parti », ou de se voir accuser de complicité. Que dit la poésie contemporaine de l’état de notre monde ? Que dit le poète d’une fonction qu’on lui a attribuée ?

Participants : Krisztina Tóth (poète, écrivain, traducteur littéraire), András Imreh (poète, écrivain, traducteur littéraire), Zsófia Kemény (slameur, poète, écrivain), Péter Sziámi Müller (poète, chanteur), Frédérique Soumagne (poète, écrivain) et Charles Pennequin (poète).

https://www.facebook.com/events/561674011236575/permalink/561674021236574/